2014. augusztus 4., hétfő

Az első hónap

Mikor hazajöttünk, eléggé pánikoltunk, hogy mit hogyan, de aztán egyre jobban belejöttünk... :)

Etetés
Kellett egy kis idő, mire a szervezetem átállt arra, hogy 3 óránként Bucinak kiürül az a picike gyomra, és utántöltés szükséges. Ezt azonnal jelzi is, mintha megszólalna egy kis riasztó belül, hogy vészesen alacsony a gyomra töltöttségi szintje és AZONNAL pótlást igényel. Mivel tejem nem igazán volt (és később sem lett), a tápszer elkészítéséig vigasztalhatatlanul ordított. Már akkor 70 ml körül evett, és ezt 2 hét alatt feltornázta 100 ml-re (egy nap kb. 600-700 ml-t evett meg, kiegészítve azzal a kevéske anyatejjel).  Órát lehetne igazítani hozzá, pontosan 3 óránként követeli az adagját.

Fürdés
Azt sem tudtam első nap, hogy hogyan is kéne. Persze a kórházban megmutatták, de ott csap alatt mosdatták, itthon meg kiskádban. De, barátunk az internet, megnéztem egy-két videót, meg utánaolvastam ilyen apróságoknak, mint pl. hány fokosnak kéne lennie a víznek. Az első alkalmat végigordította, a másodikat is, és ez így ment több, mint egy hétig, az öltözködésről nem is beszélve. A szívem szakadt meg. Gyors kutakodás ismét a neten, hogy Buci ne utálja meg végérvényesen a vizet, neadjisten még élvezze is, és találtam egy videót, ahol egy csecsemősnővér álomba fürdeti az újszülötteket. Ezt ültettem át kiskádas verzióba, és láss csodát, Buci nemhogy nem sírt, de egyenesen élvezte és azóta élvezi is! Bár kis idő után rájött, hogy amiben fekszik, annak olyami állaga van, mint ami megtölti a pocakját, és azóta kézzel-lábbal hadakozik, hogy csak egy kicsit is, de belekóstolhasson. Ha ez véletlenül sikerül neki, mert anya nem tudja felvenni a jobbra-balra forgolódó buksijával a tempót, akkor olyan édesen elkezd cuppogni :)

Reflux
Sajnos 3 hetesen megjártuk a Heim Pált... Már 4-szer beriasztott a légzésfigyelő, szóval nem volt kérdés, hogy megyünk. 3 napot voltunk bent, szerencsére Buci nagyon jól viselte. Első este rárakták monitorra, ami másnap délutánig rajta volt. Szerencsére nem zavarta. Szegénykémmel mennünk kellett mindenféle vizsgálatokra, olyan hősiesen tűrte az összeset (kivéve, mikor már közeledett a kajaidő) Egyedül a vérvételek voltak sírósak, meg persze nálunk romlott el a gép is, úgyhogy lett plusz 3 vérvétel, de ha utána egyből kapott enni, nem volt semmi gond. Szerencsére minden rendben a refluxon kívül. Az ágyát pozícionálni kell, illetve a tápszerhez nutritont kell tenni. Ettől sűrűbb lesz a tápszer, így nem fog olyan könnyen visszajönni. Reméljük kinövi.

Para
A kórház utáni héten újabb para volt. Este fel akartuk ébreszteni, hogy ne fürödjön olyan későn, de nem sikerült. Már negyed órája próbáltuk, de csak aléltan feküdt a kezemben. K. hívta a mentőket, na azt az érzést senkinek sem kívánom. Én már bőgtem, mert Buci semmire sem reagált. Kijöttek a mentősök, mivel azt láttuk, hogy szabályosan vette a levegőt, nem csináltak vele semmit, de maradtak, amíg ki nem értek a gyerekmentők. Mire ők is kiértek Buci rájött, hogy éhes és fel kéne ébredni...Akkora kő esett le a szívünkről K-val. Lehet mi aggódjuk túl? :)


Porszívós orrszívó 
Szinte minden nap ki kell porszívózni az orrát, gyanítom, hogy a reflux miatt, és egy szó nélkül tűri, sőt! Mikor fújok az orrába orrsprayt, azt nagyon nem szereti, de mikor bekapcsolom a porszívót, becsukja a szemét, odafordul, és tartja a kis fejét. Egy hang nélkül tűri, és utána sok-sok mosolygás a jutalom. Gondolom érzi, hogy jobb lesz utána. Volt olyan is, hogy mire kiporszívóztam az orrát, elaludt. Azóta is megnyugtatja a porszívó hangja. Van egy szuper telefonos alkalmazás (thanks to Audrey), na ez azóta is segít, ha nehezen megy az elalvás (természetesen a porszívó hangja a favorit itt is).


Alvás
Buci már az elejétől kezdve, mint egy óramű, úgy működik. Pontosan 3 óránként kér enni, ezért éjszaka mindig pontosan ébredt. Napközben elég sokat aludt, viszont estére éppen ezért egyáltalán nem volt álmos. Kipattantak a szemei és éjfél körülig úgy is maradt. Szerencsére a 2. hónapra már ez is változott, de ezt majd a köv. bejegyzésben. 


Cukiságok

Oldalra fordult 1,5 hetesen, így ébredt fel
Megijedt a pukijától, elkezdett sírni...édesem :)
Pelenkázás közben lepisilt, erre kérdeztem Tőle: akarsz mondani valamit anyának? Erre rázta a fejét, hogy nem, és ezt még háromszor eljátszotta (tudom, akaratlanul, de annyira aranyos volt)
Mosolygás - már kb. 2 hetes kora óta csinálja, 4 hetes korától már tudatosan vigyorog :)
Cumizás - szerencsére nem szereti, csak néha fogadja el. Mivel nem jön belőle semmi, a kis haspók egyből kilövi, és már ágyon kívülre is. Legújabb, hogy morog is hozzá.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése